1. Wonen in Assen

Woningbouw/woonplan

Omgevingswet

De gemeente Assen werkt aan de implementatie van de nieuwe Omgevingswet die op 1 juli 2022 van kracht wordt.  

In het Programmaplan Omgevingswet (vastgesteld in de raad van 11 april 2019) heeft de gemeente Assen de vier hoofddoelen van de Omgevingswet omarmd:

  1. Een inzichtelijker, eenvoudiger, transparanter en meer voorspelbaar omgevingsrecht.
  2. Van een sectorale naar een samenhangende benadering (vanuit de leefomgeving).
  3. Meer ruimte voor maatwerk.
  4. Snellere en betere besluitvorming.

Alle onderliggende producten en in gang te zetten acties toetsen we aan deze 4 doelen zodat we de bedoeling van de wet ook daadwerkelijk borgen.

Omgevingswet

Wat willen we bereiken?

Landelijke ontwikkelingen
Op 27 mei 2021 is in overleg met de koepelorganisaties besloten om de invoeringsdatum van de Omgevingswet te verschuiven van 1 januari 2022 naar 1 juli 2022. Hieraan gekoppeld wordt ook de Wet Kwaliteitsborging Bouwen (WKB) op 1 juli 2022 ingevoerd.

Nieuw programmaplan Assen
Eind dit jaar loopt het programmaplan 2019-2021 af, en daarmee ook de financiering van de invoering van de Omgevingswet. Na de invoering van de wet is het programma nog niet klaar. De invoering vraagt ook daarna aandacht, tot aan de implementatie ervan op 1 januari 2029. Vanaf eind 2021 tot en met 2023 zullen we steeds meer activiteiten beleggen in de lijnorganisatie. Voor de verdere implementatie zijn aanvullende middelen opgenomen in deze begroting.

Impactanalyse Omgevingswet en WKB
In september 2021 is de impactanalyse naar de gevolgen van de Omgevingswet en WKB afgerond. Hiermee hebben we inzicht in de consequenties voor onze rechtenverordening en de financiën betreffende WABO-gerelateerde vergunningaanvragen. U hebt in 2021 bestuurlijke keuzes vastgesteld in het besluit Omgevingswet en WKB en invloed op leges. We hebben de financiële consequenties hiervan opgenomen in deze begroting.

Wat doen we in 2022?

Beleid op orde brengen
Beleidsstukken zijn voor ons gereedschap voor een goede uitvoering van de WABO-taken (vergunningverlening, toezicht en handhaving). Deze beleidsstukken moeten worden herzien en orde worden gebracht om aan te sluiten op de nieuwe landelijke wetgeving. Het gaat onder meer over het herzien van het VTH-beleid en de Welstandsnota.  

Programma´s
Met het vaststellen van de omgevingsvisie ligt er een strategische visie voor de lange termijn die geldt voor de gehele fysieke leefomgeving. Aan de hand van in 2021 vastgestelde omgevingsprogramma's geven we verdere invulling en verdieping aan de in de omgevingsvisie beschreven ambities en opgaven. We ontwikkelen ook concrete visies op basis van de omgevingsvisie. Zo gaan we het principe Groene stad van het Noorden uitwerken in een Groenvisie.

Omgevingsplan
In 2022 maken we een start met het inhoudelijk vullen van een gemeentebreed Omgevingsplan. Dit blijft een aantal jaren doorlopen, uiterlijk tot 1 januari 2029. We streven daarbij naar een begrijpelijker en inzichtelijker omgevingsrecht, onder meer door te schrijven in begrijpelijke taal, het harmoniseren van begrippen met ketenpartners en het opschonen van onze verordeningen en regelgeving.

Daarnaast krijgen wij een aantal taken over van Rijk en provincie die wij in ons omgevingsplan op zullen nemen.  

Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO)
Op 1 juli 2022 treedt het nieuwe Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) in werking. De gemeente Assen is in staat om aanvragen te ontvangen en af te handelen via deze nieuwe voorziening.  

Anders denken en doen
De Omgevingswet en de WKB brengen een belangrijke veranderopgave met zich mee voor onze organisatie. Bij de Omgevingswet is participatie belangrijk. Bij de WKB moeten we als organisatie “loslaten”. Er is daarom een meer klantgerichte aanpak nodig en die vereist verandering en/of verbetering van de vaardigheden en competenties van ons personeel. We gaan daar aan werken met behulp van training en coaching.  

Deze pagina is gebouwd op 01/26/2022 16:59:58 met de export van 01/25/2022 10:27:03