1. Wonen in Assen

Woningbouw/woonplan

Wat doen we daarvoor in 2022?

Uitvoering Woonvisie
Op 15 april jl. heeft u de Woonvisie Assen (2021) vastgesteld. De komende jaren gaan wij -samen met corporaties en andere ontwikkelende partijen- aan de slag om Assen van binnenuit beter te maken. Om op tijd en op de juiste plekken binnen de bestaande stad woningen toe te voegen, onderzoeken we waar we nog meer kunnen ontwikkelen. Wij willen daarom de komende twee jaar 'planversnellers' inzetten om kansrijke locaties te verkennen en het gesprek te voeren met eigenaren over het mogelijk maken van gewenste ontwikkelingen. Hiervoor willen wij in 2022 en 2023 € 90.000 per jaar inzetten.

Aan de hand van het Uitvoeringsprogramma geven we verdere invulling aan de Woonvisie. We stemmen het aanbod aan woningen af op de in de nieuwe woonvisie gesignaleerde woonvraag, zowel kwantitatief als kwalitatief. Dat doen we met een doorlopend actuele woningbouwplanning en –programmering. Daarmee zorgen we voor voldoende plancapaciteit voor de vastgestelde woningbouwopgave. Samen met de Regio Groningen Assen werken we aan de verstedelijkingsstrategie, zodat er voldoende woningbouw kan plaatsvinden.  

Met de halfjaarlijkse woningmarktmonitor houden we de ontwikkelingen rond woningbouw en woningmarkt in beeld.

Prestatieafspraken
Op basis van de Woonvisie maken we nieuwe meerjarige prestatieafspraken met de woningcorporaties en huurdersorganisaties die actief zijn in Assen. Hierin spreken we af wat de betrokken partijen bijdragen aan de uitvoering van de Woonvisie. Daarbij staan de uitbreidingsopgave van de voorraad sociale huurwoningen, betaalbaarheid en verduurzaming van bestaande sociale huurwoningen centraal. We werken samen met experts van de corporaties en andere partijen in een zogenaamde Taskforce met als doel om voldoende locaties voor sociale woningbouw beschikbaar te krijgen. Naast informeren en afstemmen gaat het hierbij vooral om het wegnemen van knelpunten en het versnellen van ontwikkelingen.

Nieuwe woonvormen
We hebben nadrukkelijk aandacht voor nieuwe vormen van wonen en willen deze zo goed mogelijk faciliteren.  

We starten de pilots tiny houses en micro-wonen opnieuw op door middel van een interactief proces met belangstellenden en overige stakeholders. Samen willen wij komen tot afspraken waarbinnen tiny houses gerealiseerd kunnen worden.

Verder willen wij de realisatie van nieuwe collectieve woonvormen die ouderen in staat stellen langer zelfstandig te wonen, zoals een ‘Knarrenhof’ of meergeneratiehof, mogelijk maken.

En we willen de realisatie van een project voor ‘flexwonen’ bevorderen. Flexwonen is een woonvorm voor mensen die om uiteenlopende redenen op korte termijn woonruimte voor enkele maanden tot enkele jaren nodig hebben. We trekken samen op met de woningbouwcorporaties en geven waar mogelijk medewerking aan initiatieven van derden.

Binnenstedelijke Transformatie Assen Centraal - Binnenstad, Stadsboulevard en Havenkwartier

Zie programma Aantrekkelijk Assen

Sterke wijken - Revitalisering openbare ruimte en binnen de oudere wijken

Volgens de woonvisie 2021-2025 hebben de jaren 60-'90 wijken - Pittelo, Baggelhuizen en Peelo - grote kansen en kwaliteiten, maar hebben wel impulsen ('Bloemkoolboost') nodig om klaar te zijn voor de behoeften en opgaven van de toekomst. De opgaven in deze wijken richten zich op vergrijzing/doorstroming, verduurzaming/woningkwaliteit en woonomgeving. De wijken uit de jaren '60-90' verschillen onderling in stedenbouwkundige opzet, woningbezit en bevolkingssamenstelling. In 2022 werken we de benodigde aanpak en investeringen die nodig zijn in de fysieke leefomgeving en het woningbezit van de corporaties uit. Daarbij zoeken we waar mogelijk koppeling met het programma Mijn Buurt Assen. Voor de uitvoering van de plannen in de periode 2023- 2030 zijn naar verwachting aanvullende middelen nodig. Om nu de voorbereiding te starten willen we daarvoor in 2022 € 150.000 vrijmaken.

Projecten Mijn Buurt Assen (MBA)
Mijn Buurt Assen verbindt fysieke en sociale opgaven met elkaar, om de leefbaarheid in de Asser wijken te vergroten. De plannen van de verschillende organisaties voor een buurt worden geïntegreerd. Ook trekken we samen op in de communicatie met en naar inwoners en we gebruiken de natuurlijke contactmomenten om inwoners te ontmoeten. In deze context:  

  • Ronden wij de herinrichting van Luchiesland Zuid af.
  • Dragen wij bij aan de uitvoering van wijkaanpakken en hebben bijzondere aandacht voor de revitalisering.
  • Gaan wij verder met de herinrichting van de openbare ruimte in de Oude Molenbuurt.
  • En wij gaan aan de slag in het gebied rond de Maranathakerk en de Klenckestraat met de herinrichting van de openbare ruimte en nieuwbouw van woningen.

Deze pagina is gebouwd op 01/26/2022 16:59:58 met de export van 01/25/2022 10:27:03