Home

Hoofdlijnen

3. Hoofdlijnen beleidsuitvoering

Beleid op hoofdlijnen

In 2022 blijven we investeren in de uitvoering van onze bestaande ambities. De afgelopen periode hebben we volop gewerkt aan visies op de omgeving, wonen, de binnenstad, kunst & cultuur, sport, economie en energietransitie & klimaat. De komende jaren hebben we geld beschikbaar om ambities uit deze visies uit te voeren en daarnaast nieuwe kansen te verzilveren.  

Dit is mogelijk, omdat de positieve financiële lijn van vorig jaar zich heeft doorgezet. Na een periode van preventief toezicht door de provincie en het opstellen en uitvoeren van het herstelplan, ziet onze financiële positie er voor 2022, 2023 en 2024 goed uit. De begroting biedt de ruimte om nieuwe eenmalige of structurele uitgaven te doen.  

We kijken er dan ook naar uit om komend jaar samen met de inwoners, ondernemers en partners in de gemeente verder te werken aan de toekomst van Assen. Op weg naar een stad waar iedereen welkom is en mee kan doen, waar steun en zorg is voor de mensen die het nodig hebben, waar je prettig kunt wonen en leven, waar voldoende banen te vinden zijn en waar aandacht is voor een duurzame samenleving.  

Dit betekent ook dat we blijven investeren in onze organisatieontwikkeling, onze medewerkers en onze dienstverlening. Want alleen zo zorgen we ervoor dat we voldoende toegerust zijn om te doen wat de ontwikkelingen en kansen om ons heen van de organisatie vragen.

Iedereen doet mee

Sociale stad
We vinden het belangrijk dat Assen een sociale stad is, waar iedereen zich thuis voelt. Dat alle inwoners veilig en gezond kunnen opgroeien in leefbare wijken, dat ze kunnen meedoen in de samenleving en dat ze zichzelf zoveel kunnen mogelijk redden.  

In onze aanpak ‘Spelen, bewegen en ontmoeten’ zien we een manier om sociale inclusie te versterken, (positieve) gezondheid te bevorderen en eenzaamheid tegen te gaan. Verder willen we als sociale stad een vangnet bieden voor inwoners die dat nodig hebben. Met hulp vanuit de omgeving en een goed bereikbare, laagdrempelige toegang tot zorg in de buurt. En door lichte zorg te bieden waar het kan en intensieve zorg waar het moet.

Ondersteunen van kwetsbare inwoners
We ondersteunen onze kwetsbare inwoners bij het meedoen in de samenleving, het thuis kunnen (blijven) wonen, de aanpak van armoede en schulden, het vinden van werk en het voorkomen van onderwijsachterstanden en laaggeletterdheid. Ook blijven we ons inzetten voor de gedupeerden van de Kinderopvangtoeslagaffaire.

Samenwerking met de inwoners zelf en met andere betrokken partijen uit het sociale domein staat centraal in onze manier van werken. Daarbij kiezen we voor maatwerk en gebiedsgericht werken, met steunpunten en inloopvoorzieningen in de wijken (stut en steun). We willen een lerende organisatie zijn en kennis opdoen die ook landelijk nuttig kan zijn. Zo doen we het komende jaar ervaring op in de pilot met basisbanen en de pilot met het Jongeren Perspectief Fonds (JPF).  

Assen voor iedereen
Als Regenboogstad komen we op voor een samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn. Met onze inclusieagenda ‘Assen voor iedereen’ zijn we op praktische wijze aan de slag om – letterlijk en figuurlijk – drempels weg te halen en onze samenleving toegankelijker te maken. Verder werken we alvast in de geest van de nieuwe Wet Inburgering, en zetten we ons ervoor in dat ook nieuwkomers snel en volwaardig mee kunnen doen in onze samenleving.  

Voor en door jongeren
We hebben speciale aandacht voor onze jeugd. Het afgelopen jaar zijn we in gesprek gegaan met jongeren. Over corona en wat de lockdown voor hen betekende. Maar ook over hun ideeën over Assen als stad om in op te groeien en te leven. Met de inbreng van jongeren en van professionals uit het onderwijs, de arbeidsmarkt, het bedrijfsleven, cultuur, jeugdhulp en sport stellen we een actieplan Asser Jeugd op. In het plan ligt de nadruk op uitvoeren en doen. Daarnaast verkennen we samen de uitgangspunten om te komen tot een vernieuwd lokaal en integraal jeugdbeleid.

Toekomstbestendig jeugdzorgstelsel
Voor jongeren met wie het niet goed gaat zijn er verschillende vormen van jeugdhulp waar we als gemeente verantwoordelijk voor zijn. Gemeenten hebben te maken met diverse knelpunten in de jeugdzorg, bijvoorbeeld op het gebied van de toegang, de kwaliteit en de kostenbeheersing. Het kabinet heeft dit nu erkend en heeft hier in de Miljoenennota 2022 extra geld voor beschikbaar gesteld. Samen met alle partijen gaan we als gemeenten aan de slag met het opstellen en uitvoeren van een Hervormingsagenda Jeugd, die moet zorgen voor een toekomstbestendig jeugdzorgstelsel.

Wegwerken achterstanden Wmo
Sinds het najaar van 2020 is duidelijk dat wij te maken hebben met vertraging in het verwerken van Wmo-aanvragen. Een hiervoor ingerichte projectgroep werkt er hard aan om de openstaande aanvragen weg te werken. We lopen in, maar helaas zijn nog niet alle achterstanden weggewerkt. Dit komt door een voortdurend hoge instroom van nieuwe aanvragen en van aanvragen voor herindicaties, met name voor ambulante Wmo-ondersteuning en voor Beschermd Wonen. Ook andere gemeenten in Nederland hebben hiermee te maken. Het is de inschatting dit een effect is van de coronapandemie in combinatie met het vaste abonnementstarief in de Wmo. Wij zetten alles op alles om de achterstanden definitief in te lopen.

Prettig wonen en leven   

Voldoende en gevarieerd woonaanbod
We werken aan een gevarieerd woningaanbod voor alle doelgroepen. Het gaat daarbij om kwantiteit, kwaliteit en tijdige beschikbaarheid. Bijzondere woonvormen krijgen extra aandacht, zoals in de pilot tiny houses. In een aantal bestaande wijken worden de komende jaren veel huurwoningen vervangen. Door meer variatie in het woningaanbod binnen de vernieuwingswijken te bieden, krijgen wijkbewoners meer mogelijkheden om een stap binnen hun wijk te zetten.

Met het plan Assen Centraal geven we een kwaliteitsimpuls aan het woon-, leef- en ondernemersklimaat in en rond het centrum. Begin 2022 bieden wij u een voorstel ter besluitvorming aan.

In Assen Centraal komt de uitwerking van onze ambities uit de Woonvisie ‘Van binnenuit beter’, de Omgevingsvisie ‘Assen nog mooier’ en de Binnenstadsvisie bij elkaar. Met het plan richten we ons op de gebieden binnenstad, het Havenkwartier en de Stadsboulevard. Het gaat om de bouw van 1.300 woningen in het centrum en het Havenkwartier, het zoeken naar een nieuwe bestemming voor leegstaande winkelruimte en een verdere kwalitatieve verbetering van de Stadsboulevard als verbindende schakel tussen de binnenstad en het Havenkwartier.  

Door ook de verbindingen met de andere wijken en het groene buitengebied te verbeteren, krijgt Assen Centraal betekenis voor Assen als geheel. Een en ander resulteert in een majeure investeringsopgave voor de komende 10 tot 20 jaar.  

Verder maken we tempo om in de woonwijk Kloosterveen voldoende nieuwe woningen te bouwen. Vanaf begin 2022 kunnen de eerste woningen gebouwd worden in de nieuwe woonbuurt Kloosterakker.  

Groene stad van het Noorden
Groen en natuur bepalen de identiteit van Assen. Het maakt de stad aantrekkelijker en het is belangrijk voor het steeds sneller veranderende klimaat. We willen de groene stad van het Noorden zijn. Dat is één van de drie ambities in onze Omgevingsvisie. Met een nieuwe groenvisie gaan we werken aan het behoud van ecologische waarden en het groene karakter van Assen.  

Inzetten op veiligheid
We houden Assen een veilige gemeente door te blijven inzetten op de veiligheid en het voorkomen van overlast in de stad. We doen dit enerzijds door de aanpak van criminaliteit en anderzijds door de inzet op sociale stabiliteit.

Assen ‘cultuurt’
Cultuur verbindt en activeert en kan een cruciale rol spelen bij het realiseren van maatschappelijke en economische doelen, zoals een levendige binnenstad, leefbare wijken en een aantrekkelijk vestigingsklimaat.  

Met extra subsidie aan DNK (indexering), Garage TDI, het Internationaal Filmfestival, het nieuwe podium voor hedendaagse beeldende kunst Campis en het Drents Museum zetten we cultuur in Assen nog beter op de kaart. Dit is in lijn met onze ambities uit de Kunst en cultuurnota ‘Assen Cultuurt’’, om een spraakmakende provinciehoofdstad te worden en kunst en cultuur voor jong en oud toegankelijk te maken. De komende jaren gaan we het culturele klimaat in Assen verder versterken. Dit is mede mogelijk dankzij onze nieuwe subsidiesystematiek, waarmee we goed kunnen sturen op het realiseren van onze doelen.  

Sportstad Assen
Assen heeft alles in zich om een geweldige sportstad te zijn, waar iedere inwoner die dat wil op eigen niveau kan sporten en bewegen. Samen met meer dan honderd partijen die in 2020 hun handtekening hebben gezet onder het Asser Sportakkoord werken we eraan om dit mogelijk te maken. Hierbij hebben we bijzondere aandacht voor het integreren van een gezonde leefstijl in de Asser samenleving en het invullen van de doelen uit het preventieakkoord.

Economische ontwikkeling    

Investeren in de stad van morgen
We willen bestaande bedrijven en banen behouden en nieuwe bedrijven en banen aantrekken. Onze Economische Agenda Assen ‘Investeren in de stad van morgen’ geeft richting aan hoe we hier samen met de partners aan gaan werken en hoe we verder gaan investeren in de economische ontwikkeling van Assen.  

Daarmee blijven we volop inzetten op een sterke economische infrastructuur. Dit is nog belangrijker geworden vanwege de gevolgen van de coronapandemie. Met name het MKB en ZZP’ers hebben hiervan sterk te lijden en kunnen niet zonder een steun in de rug van de overheid.

Met een samenhangend pakket maatregelen in de Herstelagenda ‘Assen na corona, onderdeel Economie & Werk’, hebben we een eerste basis gelegd voor ondersteuning van de economische ontwikkeling van Assen in de opbouw na de coronapandemie.

Verder neemt op al onze bedrijventerreinen de vraag toe. Waar nodig investeren we in de ontwikkeling van passende bedrijfskavels. Een voorbeeld hiervan is onze gezamenlijke inzet met de provincie op het nieuwe bedrijventerrein Werklandschap Assen Zuid. De definitieve vestiging van M&G Group is een belangrijke stap in de ontwikkeling van dit terrein en de werkgelegenheid in onze stad en de regio.  

Kennisontwikkeling en innovatiekracht
We willen bijdragen aan de ontwikkeling van kennis en innovatiekracht in Assen en de regio. Dit doen we bijvoorbeeld door de TechHub Assen te steunen en te faciliteren. De TechHub is dé plek waar ondernemers, bedrijven en instellingen uit de regio elkaar vinden om samen met kennisinstituten innovatie-vraagstukken op te lossen. Ditzelfde geldt voor het Thorbecke Academie atelier, dat zich in Assen heeft gevestigd. Daarmee komen toonaangevende opleidingen en een respectabel aantal hbo-studenten naar onze stad. Het atelier wordt een centraal punt waar regionale opdrachtgevers, studenten en onderzoekers bij elkaar komen in een onderwijsomgeving, die uitnodigt tot kennisdeling.  
Op het gebied van energietransitie krijgen we met de komst van de EnergyHub op het Werklandschap Assen een proeftuin voor opslag, conversie en transport van allerlei vormen van duurzame energie.

Een duurzame samenleving    

Duurzaam en gezond bereikbaar
We willen ervoor zorgen dat onze stad op een duurzame en gezonde manier bereikbaar blijft. We stimuleren het gebruik van de fiets. Daarom geven we in 2022 met een nieuw programma vervolg aan het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit. Het verbeteren van (schone) bereikbaarheid, veiligheid en doorstroming zien we hierin als speerpunten.

Op weg naar een klimaatneutraal Assen
De uitvoering van onze visie op energietransitie ‘Op weg naar een klimaatneutraal Assen’ blijft als prominente opgave op onze agenda staan. In de eerste helft van dit jaar zijn twee belangrijke opdrachten uit het Klimaatakkoord afgerond: het vaststellen van de Transitievisie Warmte en de Regionale Energiestrategie Drenthe. Daarmee is de focus verschoven van beleidsvorming naar beleidsuitvoering. Aandachtspunt hierbij is het betrekken van de wijk bij de uitvoering. In Kloosterveen als startwijk voor de warmtevisie hebben we op dit punt veel geleerd. Verder stimuleren we met subsidieregelingen inwoners en bedrijven om hun omgeving klimaatbestendig te maken. Ook werken we aan het klimaatneutraal maken van onze eigen gebouwen.  

Deze pagina is gebouwd op 01/26/2022 16:59:58 met de export van 01/25/2022 10:27:03