Wat willen we bereiken?
Groen en natuur dragen als kernkwaliteit bij aan de identiteit van de stad. Ontwikkelingen gaan samen met het versterken van de bestaande groenstructuren. Overal waar we in de stad aan het werk gaan, kijken we naar de mogelijkheden om de stad te vergroenen. Dit vergroot de aantrekkelijkheid van en de biodiversiteit in en om de stad.
Groene verbindingen tussen het buitengebied, de wijken en de binnenstad stimuleren de mensen om vaker de fiets te gebruiken of te gaan lopen.
We streven naar een doelmatig ingerichte en verzorgde openbare ruimte. Bij het groenonderhoud kiezen we voor maatregelen, die de biodiversiteit vergroten.
Begraven in Assen blijft betaalbaar.
De komende vier jaar willen we onze inwoners nog beter betrekken bij veranderingen in onze stad. Daarom gaan we aan de slag met de inwoners van Assen en de maatschappelijke partijen, die willen samenwerken met Mijn Buurt Assen.
We koesteren de ambitie om de deskundigheid rond en de kwaliteit (stadsecologie) van het beheer van de gemeentelijke bossen en natuurterreinen te verbeteren en brengen daarvoor alle mogelijkheden in kaart. Voor het beheer van groen en landschap zoeken we de samenwerking met bedrijven en particulieren die actief zijn op het gebied van bos- en natuurbeheer, waaronder het Drents Landschap.
In alle wijken geven we extra aandacht aan speelvoorzieningen, beweeg- en ontmoetingsplekken. De inrichting van de openbare ruimte moet uitnodigen tot bewegen.
We zorgen voor een aantrekkelijke woonomgeving met minder zwerfvuil. We doen dit onder andere door bewustwording bij inwoners.
We vinden bewustwording over natuur, voedsel en groen vanaf jonge leeftijd van belang. Dit bereiken we door educatie en informatie en het laten meedenken over bijvoorbeeld stadslandbouwprojecten.