Wat doen we daarvoor in 2022?
Uitvoeringsprogramma 2022
Dit is het tweede jaar van de kadernota Kunst en Cultuur. Voor 2022 stellen we een nieuw uitvoeringsprogramma op. Dat doen we in samenwerking met de culturele organisaties in Assen. Met dit uitvoeringsprogramma werken we aan de vier ambities die de kadernota benoemt. We willen de uitvoering monitoren. Hiervoor wordt een monitoringssysteem opgezet. Hiermee zijn we in staat om te volgen wat de verschillende organisaties in Assen bijdragen aan deze ambities.
Met een structurele verhoging aan Garage TDI willen we in nauwe samenwerking met de provincie Drenthe de organisatie in staat stellen om over drie jaar een succesvolle aanvraag te doen om opgenomen te worden in de landelijke Basis Infrastructuur voor cultuur. Garage TDI levert een belangrijke bijdrage aan de ambities om spraakmakende hoofdstad te zijn en een breed aanbod voor kinderen en jongeren te hebben.
Met een verhoging van de jaarlijkse bijdrage aan het Internationaal Filmfestival Assen willen we de groei en verdere professionalisering van het festival mogelijk maken. Het festival is een vaste waarde in het cultuuraanbod van Assen en weet bezoekers uit heel Nederland te trekken. Ook speelt het in toenemende mate een rol bij de ontwikkeling van talenten op het gebied van film.
We hebben de ambitie om cultuur te laten bijdragen aan meerdere maatschappelijke doelen. Hieraan geven we invulling door cultuur te verbinden met het sociaal domein en vrijetijdseconomie. Cultuur willen we meer inzetten om inwoners actief te laten meedoen aan de samenleving en ontmoeting te stimuleren. Via specifieke projecten waaronder From Isolation to Inclusion verbinden we culturele en sociale ambities met elkaar. Op het gebied van de vrijetijdseconomie biedt cultuur kansen om het bestaande aanbod te verrijken. Het nieuwe podium voor exposities op het gebied van de hedendaagse kunst Campis draagt hieraan bij.
Om beter te kunnen sturen op de ambities en de doelen van de Kadernota Assen cultuurt 2021–2024 werken we met ingang van 2022 met een nieuwe subsidiesystematiek. Daarbij is het onderscheid tussen kernvoorzieningen, specifieke voorzieningen, amateurorganisaties en activiteiten Kunst en Cultuur leidend. Tevens gaan twee nieuwe subsidieregelingen van start. De indeling van de begrotingsposten Kunst en Cultuur is hierop aangepast.
Structurele subsidie Drents Museum
Met de nieuwe strategische visie van het Drents Museum voor 2021–2024 zet het museum in op spraakmakende exposities en jaarlijks 200.000 bezoekers. Een toegankelijke, actieve presentatie moet nieuwe doelgroepen aanspreken, waaronder gezinnen en bezoekers uit de regio. Het museum wil een toegangspoort naar de provincie Drenthe zijn. De verhalen van de collectie hebben allerlei relaties met plekken buiten het museum. In Assen krijgen bezoekers een introductie op Drentse onderwerpen. Verdieping vinden ze vervolgens in Drenthe zelf.
Daarnaast wil het museum de verbinding aangaan met de inwoners van Assen en een open huis creëren, ook voor passanten. Ook wil het museum meer bijdragen aan de maatschappelijke problemen, hierbij valt te denken aan armoedebeleid, ouderen en integratie.
Het museum heeft een grote economische impact op de stad. Het versterkt de levendigheid en vestigingsklimaat. Bezoekers besteden jaarlijks zo’n € 10 miljoen in de binnenstad.
De ambities van het museum sluiten naadloos aan bij de Kadernota Assen Cultuurt 2021-2024, de Binnenstadsvisie en Economische Agenda. Daarom willen wij met ingang van 2022 een jaarlijkse subsidie beschikbaar stellen.
Wij spreken met het Drents museum heldere doelstellingen voor de stad af waarbij ook evaluatiemomenten worden ingebouwd.
Structurele indexatie Stichting DNK
Stichting DNK (Theater, Bioscoop en Bibliotheek Assen) is de culturele organisatie voor de wijde regio Assen en haar bezoekers. DNK biedt onze inwoners, bezoekers, ondernemers en partners informatie, ontspanning, brengt ideeën tot ontwikkeling, houdt een spiegel voor, vergroot het venster op de wereld en geeft vele momenten van ontroering. DNK brengt inwoners met elkaar in contact. Co-creatie en gastvrijheid staan bij DNK hoog in het vaandel, ondernemerschap en oorspronkelijkheid worden toegepast in alle facetten, waarbij samenwerken vanzelfsprekend is. Economisch gezien is DNK van groot belang voor de binnenstad. Bezoekers van DNK besteden jaarlijks € 9 miljoen in de binnenstad.
Stichting DNK gaat ervan uit dat het meerdere jaren duurt voordat zij op het oude niveau zit van 500.000 bezoekers per jaar zoals voor de coronapandemie het geval was. Dit zal ook impact hebben op de financiële resultaten van Stichting DNK. In 2022 bestaat het gebouw DNK tien jaar. We willen hier samen met stichting DNK op gepaste wijze aandacht aan besteden.
Voor een solide en gelijkmatige opbouw van de begroting DNK is een structurele groei van 2 % op jaarbasis noodzakelijk. In 2021 hebben we dit opgelost door een incidenteel budget op te nemen in de begroting. Met ingang van de begroting 2022 en meerjarenraming is de structurele groei opgenomen.