3. Meedoen in Assen

Schuldhulp en armoedebestrijding

Wat doen we daarvoor in 2022?

Schuldhulpverlening en armoedebestrijding
Zoals in het Programma Werken in Assen reeds gemeld zullen een stijgende werkloosheid en het wegvallen van inkomensondersteuning voor ondernemers door het Rijk mogelijk ook resulteren in een toenemende ondersteuningsvraag op het gebied van inkomen, schulden en participatie. De voorspellingen van de brancheorganisatie van schuldhulpverleners (NVVK) laten zien dat de problematiek toe zal nemen en dat het aantal financiële hulpvragen naar verwachting met 30 % zal stijgen. Kwetsbare groepen – zoals laagopgeleiden, inwoners met een niet westerse migratie-achtergrond en jongeren die zelfstandig gaan wonen – hebben een grotere kans op armoede- en/of schuldenproblematiek. Maar ook minder bekende groepen zoals zzp’ers lopen een risico.

Ook veel werkende inwoners, die een deel van hun inkomen verliezen, hebben mogelijke onvoldoende buffer om een financiële klap op te vangen. Het risico op armoede- en schuldenproblematiek ligt bij deze groepen, ook wel “werkende armen” genoemd, op de loer. Die problematiek kan ook gevolgen hebben op andere leefgebieden.  

Daarom hebben we in 2022 de volgende speerpunten geformuleerd op dit gebied:

  • Vroegsignalering - Via de aanpak van vroegsignalering willen we voorkomen dat mensen in grote financiële moeilijkheden geraken. Door de signalen van een aantal samenwerkingspartners (corporaties, nutsbedrijven, zorgverzekeraars, etc.) bij elkaar te brengen kunnen we mogelijke financiële problemen vroegtijdig signaleren en inzetten op ondersteuning van de betreffende huishoudens.
  • Financiële zelfredzaamheid. We willen zoveel mogelijk inwoners financieel zelfredzaam maken. Wie dat niet is, ondersteunen we. Dit doen we onder andere door de inzet van de Voorzieningenwijzer, Financieel Regisseurs en door samen te werken met WPDA en bewindvoerders. De pilot Financieel Regisseurs loopt eind 2021 af. De resultaten van de pilot zijn dusdanig, dat we deze werkwijze vanaf 2022 structureel willen maken om zo inwoners met financiële problemen goed te kunnen ondersteunen en naar passend aanbod toe te leiden.

Daarnaast zetten we ook in 2022 de Brede Aanpak Armoede en Schuldhulpverlening voort. In dat kader maken we de inzet van de Financieel Regisseurs van de gemeente Assen structureel. De pilot is ultimo 2022 afgelopen en is geëvalueerd. Deze evaluatie was aanleiding tot het structureel maken van deze functie. Onderdeel van de Brede Aanpak Armoede en Schulden is ook het Jongeren Perspectief Fonds. Deze pilot is in 2021 gestart en loopt door tot medio 2023. In de pilot willen we jongeren met schulden en problematiek op meerdere gebieden ondersteunen.

Deze pagina is gebouwd op 01/26/2022 16:59:58 met de export van 01/25/2022 10:27:03