3. Meedoen in Assen

Leefbaarheid en welzijn in stad

Wat doen we daarvoor in 2022?

Mijn Buurt Assen
Vanuit Mijn Buurt Assen gaan we op verschillende natuurlijke momenten met inwoners in gesprek. Daarnaast gaan we ook zonder agenda de wijk in. Door nieuwe contacten te leggen en informatie op te halen, kunnen we verbindingen leggen en kansen benutten.  

Welzijn en Wijkwerk
Vaart Welzijn zet haar opdracht voort met een focus op het werken aan sterke wijken in Mijn Buurt Assen-verband, het versterken van het voorliggend veld en het mede uitvoeren van de nieuwe Toegang.

De wijkcentra maken onderdeel uit van het voorliggend veld in de wijken. De Componist en ´t Markehuus werken vanaf 1 januari 2022 nauw samen om de beide organisaties in de wijken Noorderpark en Peelo te versterken. Hierbij is aandacht voor de eigen identiteit van de wijken en de gebouwen. Laagdrempeligheid, behoeften van wijkbewoners en het combineren van verschillende functies zoals een inloop voor ouderen en buurtactiviteiten staan hierbij centraal.

Met de inzet van de beschikbare budgetten mede ondersteund door bijdragen uit het preventiefonds wordt ook gewerkt aan het realiseren van nieuwe algemene voorzieningen, zoals het Beleefhuis en de ‘Hang Out’, waar jongeren met ASS, autismespectrumstoornis, na schooltijd terecht kunnen en leeftijdgenoten kunnen ontmoeten.

Bewegen, ontmoeten en spelen
Het project Bewegen, Ontmoeten en Spelen (BOS) werkt vanuit het traject From Isolation to Inclusion in 2022 interventies uit voor ontmoetingsplekken in de wijk Pittelo. Er wordt specifiek gefocust op de doelgroepen jongeren en volwassenen in de categorie 45-55 jaar, die kampen met sociale eenzaamheid. De effecten van deze interventies worden in 2023 gemeten. De resultaten bieden input voor een visie op spelen, bewegen en ontmoeten voor alle ontmoetingsplekken in Assen. Vanuit het initiatievendeel wordt continu gekeken naar bestaande initiatieven in de wijken en faciliteert de gemeente waar het kan. Op basis van het buitenruimteplan gaan we in 2022 door met het realiseren van lopende initiatieven, waarbij we vooral kijken naar de initiatieven die ondersteuning kunnen gebruiken of nodig hebben.  

In 2022 bouwt de lokale coalitie ‘Een tegen eenzaamheid’ voort op de ingezette beweging om bestaande activiteiten die eenzaamheid tegengaan te verstevigen en onderlinge verbindingen te maken. De coalitie groeit van 9 deelnemers naar 20 in 2022. De coalitie ‘Een tegen eenzaamheid’ focust daarbij op signalering en bewustwording van het thema.

Nieuwe wet inburgering
Op 1 januari 2022 gaat de nieuwe Wet inburgering in. We bereiden ons samen met onze partners voor op de nieuwe wet. We gebruiken daarvoor de ervaringen en inzichten vanuit de pilot, waarin we met ‘oudkomers’ al werken in de geest van de nieuwe wet. De voorbereiding betreft ook de aanbestedingen om de nieuwe wet uit te voeren.  Er is een aanbesteding voor de maatschappelijke begeleiding, het financieel (zelf)redzaam maken en de juridische ondersteuning. Ook komt er een aanbesteding voor het taalgedeelte van de B1 en de Z-route (zelfstandig met taal). De onderwijsroute gaan we samen met de arbeidsmarktregio Groningen en Drenthe aanbesteden. Wanneer we hiermee starten is nog niet duidelijk. ROC's hebben aangegeven (landelijk maar ook in onze regio) de onderwijsroute niet uit te kunnen voeren voor het bedrag dat het Rijk daarvoor beschikbaar stelt (gemiddeld € 10.000 per traject). De MBO-Raad en VNG zijn een lobby gestart. We blijven de ontwikkelingen monitoren en waar mogelijk beïnvloeden om te zorgen voor voldoende budget voor de nieuw uit te voeren taken. Wanneer we hier meer zicht op hebben volgt een besluit met betrekking tot de aanbesteding van de onderwijsroute.

Inclusie-agenda
In lijn met het VN-verdrag handicap en de actiepunten uit de lokale inclusie-agenda, werken we in 2022 verder om de belemmeringen voor mensen met een beperking zoveel mogelijk weg te nemen. De concrete aanpak hierbij is stapsgewijs en in redelijkheid, om zo onze stad voor iedereen toegankelijk te maken. Verdere implementatie doen we weer samen met ervaringsdeskundigen, de Participatieraad en de Raad voor Cliëntenparticipatie Assen (RCPA).

Deze pagina is gebouwd op 01/26/2022 16:59:58 met de export van 01/25/2022 10:27:03