3. Meedoen in Assen

Wet maatschappelijke ondersteuning

Wat doen we daarvoor in 2022?

Huishoudelijke hulp
In 2021 was Assen actief betrokken bij gesprekken met VWS om maatregelen te ontwikkelen die de uitgaven voor huishoudelijke hulp beperken ofwel een compensatie betekenen van de invoering van het abonnementstarief. Eventuele maatregelen worden duidelijk wanneer het nieuwe kabinet er is. De effecten voor 2022 zijn nog niet te duiden.

Hulpmiddelen, woon- en vervoersvoorzieningen
Voor 2022 worden nieuwe inkoopafspraken gemaakt voor hulpmiddelen. Daarbij staan kwaliteit en betrouwbaarheid in het leveren van hulpmiddelen voorop. Als gevolg hiervan houden we rekening met een kostenstijging in 2022. Daarnaast houden we rekening met een stijging van de kosten voor woningaanpassingen. Dit komt omdat mensen langer thuis wonen en het aantal mensen dat ouder wordt stijgt. We monitoren dit nauwgezet.

Ambulante ondersteuning
We zien dat het aantal cliënten dat ambulante ondersteuning krijgt vrij stabiel is. Bij de herindicaties sturen we op het inzetten van lichtere vormen van ondersteuning waar het kan en intensief waar het moet. We verwachten dat dit een stabiliserend effect heeft op de uitgaven in 2022.

Woonvisie en uitvoeringsagenda Wonen met Zorg
In 2022 stellen wij een uitvoeringsagenda van de woonvisie op voor het onderdeel Wonen met Zorg. Mensen wonen langer thuis of wonen weer thuis. Daar vloeit een integrale opgave voor de wijken in Assen uit voort: huisvesting, ontwikkelen van tussenvormen van wonen, keuzes voor locaties en het organiseren van de benodigde stut en steun voor de leefbaarheid in de wijken en buurten van Assen.

SamenZorg Assen
Organisaties vanuit het medisch, technisch en sociaal domein in de regio Assen hebben de handen ineengeslagen. Er ligt een behoorlijke opgave om de toenemende vergrijzing op te vangen terwijl het personeel in de zorg halveert. SamenZorg Assen zoekt naar slimme oplossingen en verbindingen, vooral vanuit een gebiedsgerichte aanpak. In 2022 krijgt deze samenwerking verder vorm.

Beschermd Wonen
We voeren als centrumgemeente Beschermd Wonen (BW) uit voor 9 gemeenten. De beweging van beschermd wonen naar beschermd thuis wordt ondersteund met het product Thuiswonen+. BW is een tijdelijke voorziening en gericht op het weer thuis wonen met ambulante ondersteuning, waar dat kan. Daarvoor zijn er in het programma Weer Thuis afspraken gemaakt tussen gemeenten, zorgaanbieders en corporaties over het beschikbaar stellen van passende, betaalbare woningen, over een zachte landing in de wijk en regionale spreiding van uitstroom. Door de uitname van WLZ is het aantal cliënten BW sterk gedaald.

Decentralisatie Beschermd Wonen
De decentralisatie van BW is voorzien in 2023. Vanaf dat moment zijn alle regiogemeenten zelf verantwoordelijk voor de nieuwe cliënten BW. Ook wordt vanaf dat moment de regio Assen gesplitst in twee regio’s Noord Midden Drenthe (NMD) en Zuid West Drenthe (ZWD). In 2022 is daarvoor de voorbereiding om per regio samenwerkingsafspraken te maken voor de uitvoering en inkoop van BW in het kader van de Norm van Opdrachtgeverschap. Met de decentralisatie van BW komt er een nieuw objectief verdeelmodel BW, waarbij in 10 jaar het historische centrumbudget wordt omgebouwd naar een objectief budget voor alle gemeenten, passend bij de nieuwe verantwoordelijkheidsverdeling. Omdat het objectief verdeelmodel wordt overgelaten aan het nieuwe kabinet is het effect voor Assen nu nog niet te duiden.

Maatschappelijke Opvang
Wij voeren als centrumgemeente ook de Maatschappelijk Opvang (MO) uit voor de regio. Dit betreft de dag- en nachtopvang van dak- en thuisloze mensen, OGGz en verslavingszorg. De splitsing van de regio Assen in 2023 heeft ook betrekking op MO. Het doel is om per regio een sluitende keten te maken voor de opvang en ondersteuning van zeer kwetsbare inwoners in aansluiting op BW en Thuiswonen+. In 2022 vindt daarvoor een heroriëntatie op MO plaats.

Van Opvang naar Wonen
Wij zijn penvoerder voor een subsidieaanvraag in het kader van de brede aanpak dak- en thuisloosheid. De ministeries van BZK en VWS hebben samen € 2,6 miljoen subsidie toegekend voor het realiseren van woonplekken voor dak- en thuisloze mensen en kwetsbare inwoners. De uitvoering is in onze gemeente in handen van Actium en een aantal zorgaanbieders. Wij faciliteren met ondersteuning in de buurt voor de leefbaarheid. De realisatie van de woonplekken vindt plaats in 2022 en 2023.

Op initiatief van het Leger des Heils, Cosis, Actium en de gemeente Assen is er een subsidieaanvraag ingediend bij ZonMW voor lokale initiatieven dak- en thuisloosheid.  Ook deze subsidieaanvraag is toegekend. Het gaat om een project voor het versterken van draagvlak in de wijk, door inwoners tijdig en zorgvuldig te betrekken bij de komst van mensen die met begeleiding in de wijk gaan wonen.   

Deze pagina is gebouwd op 01/26/2022 16:59:58 met de export van 01/25/2022 10:27:03