Wat doen we daarvoor in 2022?
Economische agenda
We werken aan de doelen uit de economische agenda met een programmatische aanpak langs drie strategische pijlers. Dat doen we slim samen in en mét de regio. We zetten in op een open en toegankelijke dienstverlening richting onze ondernemers.
We investeren in onze krachtsectoren Zorg & Innovatie, Energie & Innovatie, Rijks- en overheidsdiensten, Vrijetijdseconomie en MKB. We doen dit missiegedreven en vraaggestuurd met partners in de stad en in de regio. Zo investeren we met de provincie Drenthe in het versterken van het MKB en ondernemerschap met het programma IkBenDrentsOndernemer. Daarnaast zorgen we voor slimme verbindingen met onderwijs via onder andere de TechHub Assen. Vanuit de TechHub ontstaan nieuwe projecten, bijvoorbeeld het initiatief ‘5G in de Zorg’.
Herstelagenda Assen na Corona – Economie & Werk
We leggen focus op de uitvoering van de Herstelagenda Assen na Corona, daarmee ondersteunen we ondernemers en bedrijven met generieke maatregelen en maatwerk om zodoende de economische ontwikkeling van Assen een steun in de rug te geven. Samen met Ondernemend Assen hebben we een ondernemersloket gevormd in 2021.
Slim, samen en uitnodigend
We willen het ondernemersloket in 2022 voorzetten. In nauwe samenwerking met o.a. ondernemers(-verenigingen) zetten we actief in op de verbetering van onze dienstverlening naar ondernemers. Dit is een continu verbeterproces dat bijdraagt aan het nog verder stimuleren van het lokale ondernemersklimaat, juist in tijden waarin de Covid-19pandemie haar sporen heeft laten zien.
Denkkracht 2022
We organiseren een rondetafelgesprek waarbij ondernemers in gesprek gaan met bestuurders en adviseurs van zowel de gemeente Assen als Ondernemersverenigingen. In dit gesprek staat de ontwikkeling van de lokale economie Assen centraal, maar ook vragen over waar ondernemers nog tegenaan lopen en wat zij nog nodig hebben om verder te ontwikkelen en groeien. Tevens biedt een rondetafelgesprek ruimte aan ondernemers(en verenigingen) om landelijke MKB aandachtspunten, ideeën en MKB problematiek aan de orde te brengen. Uitkomsten kunnen worden meegenomen in toekomstig beleid.
Zorg & Innovatie
We ondersteunen een initiatief van de TechHub Assen, het UMCG en het Technologie & Zorgacademie (TZA) om te onderzoeken op welke manier 5G toegepast kan worden in de zorg. Daarbij wordt gedacht aan een proef waarbij medicijnen via een drone van de ziekenhuisapotheek WZA bij een Asser zorginstelling worden bezorgd. In 2022 resulteert dit in de uitvoering en evaluatie van een pilot waarbij financiële ondersteuning van verschillende instanties nodig is. Als de pilot een succes is, worden kansen voor opschaling onderzocht, ondersteunt door een Europese subsidie.
In 2021 is in Regio Groningen-Assen verband een gezamenlijke agenda gezondheidseconomie opgesteld voor een periode van 3 jaar. In 2022 gaan we samen met de regiopartners aan de slag met het versterken van de sector, het bevorderen van innovatie en samenwerking, de beschikbaarheid van personeel en het benutten van de inkoopkracht van de sector. Voorbeeld is de gezamenlijke deelname aan het Noordelijk Netwerk Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO-Noord). In een PGO worden gezondheidsgegevens digitaal bijgehouden. Het Programma PGO Netwerk Noord verbindt de noordelijke uitdagingen op het vlak van zorg en economie aan elkaar en biedt een vliegwiel voor zorginnovatie.
Vrijetijdseconomie
Als uitwerking van de economische agenda hebben we in 2021 samen met onze partners uit de vrijetijdssector een visie en actieplan vrijetijdseconomie ontwikkeld. In de visie wordt onder andere weergegeven hoe de sector ervoor staat en wie onze doelgroepen zijn, maar ook wat de trends en ontwikkelingen, kansen en bedreigingen zijn. In het actieplan gaat het om een combinatie van acties en maatregelen op de korte en (midden-)lange termijn. Het actieplan is geen eindproduct maar het startschot om structureel de vrijetijdssector te versterken. Het belang van een goede samenwerking tussen de ondernemers, en tussen de ondernemers en de gemeente staat voorop.
In samenwerking met onze partners promoten we Assen als de stad om te bezoeken en te beleven. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld de ontwikkeling van arrangementen, zomerprogrammering, promotiemateriaal, nieuwe concepten. Dit doen we in samenwerking met Marketing Drenthe, samenwerkingsverband de Kop van Drenthe, Vaart in Assen en alle partners uit de Asser vrijetijdssector.
Toeristisch Recreatieve Zone
In de Toeristisch Recreatieve Zone streven we, samen met de diverse grondeigenaren en initiatiefnemers, naar de eerste ontwikkelingen binnen onze gezamenlijke visie. Een aantal grondeigenaren is op dit moment bezig met een kansrijke ontwikkeling op het gebied van leisure. De gemeente participeert in dit traject vanuit een faciliterende rol.
Paviljoen Baggelhuizerplas
De aanbesteding voor de bouw en exploitatie van een nieuw horecapaviljoen bij de Baggelhuizerplas verwachten we in de eerste helft van 2022 af te kunnen ronden. Het bestemmingsplan dat deze ontwikkeling mogelijk maakt, zal in diezelfde periode ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden aangeboden.
Energie & Innovatie
In het klimaatakkoord wordt ingezet op de ontwikkeling van Energiehubs op knooppunten van energie-infrastructuur. Assen ligt op zo’n energieknooppunt. Daarom verkennen we samen met onze energiesector de ontwikkeling van zogenaamde Energie Hubs. Dit zijn knooppunten waar opslag, buffering, productie en transport van verschillende vormen van duurzame energie samenkomen.
De NAM heeft aangegeven in Drenthe te willen blijven met het hoofdkantoor, maar het huidige pand is te groot geworden. Wij maken ons sterk voor het behoud van de NAM in onze stad. Wij faciliteren de NAM bij het vinden van een passende locatie en denken actief mee in de herontwikkeling van de huidige locatie.
Behouden en aantrekken van bedrijven
In 2021 is gestart met de ruimtelijk economische visie. Dit is de ruimtelijke vertaling van de Economische Agenda en geeft inzicht in hoe onze toekomstige werk- en kantorenlocaties er kwalitatief en kwantitatief ervoor staan. In 2022 wordt de visie verder uitgewerkt in een uitvoeringsagenda, waarin de acties zijn opgenomen die nodig zijn om het gewenste toekomstbeeld te bereiken.
Met een acquisitie-strategie en bijbehorend uitvoeringsplan zetten we gericht in op het behouden, laten groeien en aantrekken van bedrijven.
Stadsmarketing
In 2022 starten we met de uitvoering van de marketing en promotie van Assen als woon, werk en (be)leefstad. Hiermee promoten we ons als aantrekkelijke vestigingsplaats. We profileren ons (inter-)nationaal als de stad voor innovatieve proeftuinen in de gezondheidszorg en energietransitie. Met projecten zoals ‘5G in de Zorg’ en ‘Energiehubs’ willen we deze proeftuinen realiseren.
Voor het aantrekken van bezoekers aan Assen zetten we in op regiomarketing en -promotie met, voor en door de stad.